A végleges adatok szerint 0,3 százalékkal nőtt az amerikai GDP a második negyedévben

MTI
2001.09.28. 15:31
Az idei második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai termékének értéke a pénteken kiadott végleges adat szerint. Az első becslésben 0,7 százalékos, az augusztus végi első felülvizsgált adatban 0,2 százalékos éves növekedés szerepelt. A végleges adatot az előzetes elemzői konszenzus 0,1 százalékra valószínűsítette.

A vártnál jobb végleges adat is azonban a legrosszabb volt az 1993 első negyedében mért 0,1 százalékos éves szintű visszaesés óta. Az elemzők zöme - különösen a szeptember 11-ei példátlan terrortámadások óta - arra számít, hogy az amerikai gazdaság az év két utolsó negyedében recesszióba süllyed. A második negyedévi GDP-adat azonban a korábban gondoltnál jobb színben tünteti fel a gazdaság állapotát - írta a Dow Jones.

Az előző csaknem egy évhez hasonlóan a második negyedévben is a viszonylag erős magánfogyasztás ellensúlyozta a beruházások visszaesését. A beruházások értéke a április-júniusi három hónapban 14,6 százalékkal esett, miközben a személyi fogyasztás 2,5 százalékkal nőtt. A végső reálértékesítés - GDP mínusz a magángazdasági raktárkészletek változása - 0,7 százalékkal nőtt a második negyedévben. A vállalkozások 38,3 milliárd dollárrnyi raktárkészletet építettek le az előző negyedévi 27,1 milliárd dollár után. A raktárkészlet-csökkenés a legnagyobb volt az 1983 első negyedében mért 42,0 milliárd dolláros érték óta.

Az import az első becslésekben szereplő 7,7 százalék helyett 8,4 százalékkal csökkent a második negyedben az első három havi 5,0 százalékos visszaesés után. Az amerikai export értéke 11,9 százalékkal esett vissza; az előző negyedévben 1,2 százalékos csökkenést mértek. Az inflációs nyomás csökkenésére utal, hogy a személyi fogyasztás árindexe - a szövetségi jegybank által favorizált inflációs barométer - 1,6 százalék volt a három hónappal korábbi 3,2 százalék után.