Natália
-3 °C
8 °C

A végleges adatok szerint 0,3 százalékkal nőtt az amerikai GDP a második negyedévben

MTI
2001.09.28. 15:31
Az idei második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai termékének értéke a pénteken kiadott végleges adat szerint. Az első becslésben 0,7 százalékos, az augusztus végi első felülvizsgált adatban 0,2 százalékos éves növekedés szerepelt. A végleges adatot az előzetes elemzői konszenzus 0,1 százalékra valószínűsítette.

A vártnál jobb végleges adat is azonban a legrosszabb volt az 1993 első negyedében mért 0,1 százalékos éves szintű visszaesés óta. Az elemzők zöme - különösen a szeptember 11-ei példátlan terrortámadások óta - arra számít, hogy az amerikai gazdaság az év két utolsó negyedében recesszióba süllyed. A második negyedévi GDP-adat azonban a korábban gondoltnál jobb színben tünteti fel a gazdaság állapotát - írta a Dow Jones.

Az előző csaknem egy évhez hasonlóan a második negyedévben is a viszonylag erős magánfogyasztás ellensúlyozta a beruházások visszaesését. A beruházások értéke a április-júniusi három hónapban 14,6 százalékkal esett, miközben a személyi fogyasztás 2,5 százalékkal nőtt. A végső reálértékesítés - GDP mínusz a magángazdasági raktárkészletek változása - 0,7 százalékkal nőtt a második negyedévben. A vállalkozások 38,3 milliárd dollárrnyi raktárkészletet építettek le az előző negyedévi 27,1 milliárd dollár után. A raktárkészlet-csökkenés a legnagyobb volt az 1983 első negyedében mért 42,0 milliárd dolláros érték óta.

Az import az első becslésekben szereplő 7,7 százalék helyett 8,4 százalékkal csökkent a második negyedben az első három havi 5,0 százalékos visszaesés után. Az amerikai export értéke 11,9 százalékkal esett vissza; az előző negyedévben 1,2 százalékos csökkenést mértek. Az inflációs nyomás csökkenésére utal, hogy a személyi fogyasztás árindexe - a szövetségi jegybank által favorizált inflációs barométer - 1,6 százalék volt a három hónappal korábbi 3,2 százalék után.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.