Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Augusztusban az USA-ban nem emelkedtek a személyi jövedelmek

MTI
2001.10.01. 15:16
Augusztusban nem mutattak mérhető változást a személyi jövedelmek és 0,2 százalékkal nőttek a személyi kiadások az Egyesült Államokban. Az előző hónapban fél százalékkal nőttek a magánjövedelmek és 0,1 százalékkal a kiadások; a Dow Jones/CNBC előzetes elemzői konszenzusa augusztusra 0,3 százalékos bevételnövekményt és 0,4 százalékos kiadási növekedést jósolt.

A vártnál gyengébb augusztusi kiadási adatban a fő tényező a tartós iparcikkekre fordított magánkiadások 0,8 százalékos visszaesése volt. Elemzők tartanak attól, hogy ha a jó ideje zuhanó üzleti beruházások után az amerikai GDP-érték kétharmadát generáló magánfogyasztás is megrendül, az ténylegesen recesszióba süllyesztheti a tavaly óta amúgy is megtorpanásszerűen lassuló amerikai gazdaságot.

Kedden összeül az amerikai szövetségi jegybank nyíltpiaci bizottsága, s a piac általános várakozása szerint folytatja a január óta tartó agresszív monetáris enyhítést. A Federal Reserve legutóbb szeptember 17-én, soron kívül, alig egy órával az előző heti merényletek után zárva tartó New York-i értéktőzsde első nyitása előtt csökkentette 50 bázisponttal 3,00 százalékra irányadó egynapos kamatát, főképp piacnyugtató céllal. Ez volt a Federal Reserve idei nyolcadik kamatcsökkentése. A bank előzőleg, január 3-a óta hét menetben összesen 300 bázisponttal 3,50 százalékra csökkentette irányadó napikamatát, válaszul az amerikai gazdasági növekedés meredek lassulására.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!