A román termelők nem örülnek a jövő évi vámliberalizációnak

MTI
2001.10.02. 10:58
A román termelők egyáltalán nem állnak készen arra, hogy a jövő év elejétől életbe lépő vámliberalizációt követően felvegyék a versenyt az országba érkező vámmentes importtal - írta keddi számában a Ziarul Financiar román gazdasági napilap. A lap emlékeztetett arra, hogy 2002. január elsejétől vámmentes lesz az ipari termékek behozatala mindazon országokból, amelyekkel Románia szabadkereskedelmi megállapodást írt alá. Az Európai Unió, az Európai Szabadkereskedelmi Szövetség és a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) tagországai mellett Törökország és Moldova tartozik ebbe a körbe.

Bár a liberalizáció természetesen nem egyik napról a másikra éri Romániát, a román termelők nincsenek jobban felkészülve a versenyre, mint néhány évvel korábban voltak, s attól félnek, hogy elbuknak az importárukkal szemben - írta a román gazdasági lap. Ezt a helyzetet és félelmet erősítette meg Mihai Ionescu, a Román Exportőrök és Importőrök Szövetségének (ANEIR) elnöke is, aki arra figyelmeztetett: a szabad verseny súlyos károkat fog okozni a román termelőknek.

Tisztában van a román termelők várható nehézségeivel Adrian Nastase román miniszterelnök is. A kormányfő arra helyezte a hangsúlyt, hogy a hazai termelőknek kell nagyobb figyelmet fordítaniuk a minőségre és a versenyképességre, mert a kormánynak nem áll módjában az importtal és vámokkal kapcsolatos elemeket ellenőrzés alatt tartani. Ugyanakkor hozzátette, hogy szükség esetén a kormány mégis segítheti bizonyos intézkedésekkel a hazai termelőket. Kilátásba helyezte, hogy az EU illetékeseivel folytatott tárgyalások során bizonyos haladékot, mennyiségi korlátozásokat próbálnak majd elérni. Nastase szerint emellett kéznél van a szabadkereskedelmi megállapodások védelmi záradéka, ami - legalább átmeneti időre - lehetőséget ad a külföldről érkező kedvezőtlen hatások korrigálására. Románia a védelmi záradékot eddig rendre Magyarországgal szemben alkalmazta a CEFTA keretein belül.