Május óta nem interveniált az MNB

MTI
2001.10.02. 14:16
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idén 1,291 milliárd eurót vásárolt a devizapiacon intervenció keretében az év első négy hónapjában - tartalmazza a jegybank legutóbbi havi kiadványa.

A múlt év egészében a jegybanki intervenciós devizavásárlás 2,489 milliárd euró volt. Tavaly szinte minden hónapban - június, november, december kivételével - vásárolt devizát az MNB a bankközi piacon. A forint olyan erős volt, hogy a központi bank csak így tudta a magyar valutát a viszonylag szűk - plusz-mínusz 2,25 százalékos - árfolyamsávban tartani. Mivel az árfolyamsáv az idén május 4-ig nem változott, s a forint továbbra is erős maradt, így az év első négy hónapjában újabb intervenciókra kényszerült az MNB.

A jegybank májusban az árfolyam-ingadozási sávot jelentősen - plusz-mínusz 15 százalékra - szélesítette. Ezt követően tovább erősödött a forint, de nem érte el az árfolyamsáv szélét, ezért az MNB nem hajtott végre újabb devizapiaci intervenciót. Az MNB tájékoztatása szerint nem számít intervenciós lépésnek az a devizapiaci vásárlás, amelyet júniusban hirdetett meg, amikor a forint a sávszélesítést követően közel tíz százalékkal lett erősebb az euróhoz képest. A bejelentésnek megfelelően a jegybank június 25-től kezdődően minden üzleti napon az államháztartás devizaadósságához tartozó devizakereslet kielégítése érdekében 2,9 millió eurót vett. Az idén az MNB összesen 366 millió eurót szerez be a bankközi devizapiacon az évi 700 millió eurós kamat-fizetés teljesítéséhez.