Előd
5 °C
12 °C

Jövőre már fellendülhet a polgári légiközlekedés

MTI
2001.10.09. 12:24
Hozzávetőleg egy éven belül kilábal jelenlegi mély válságából a nemzetközi polgári légiközlekedés - jósolta kedden a Légitársaságok Nemzetközi Szövetségének (IATA) vezérigazgatója. Pierre Jeanniot hongkongi sajtóértekezletén azt mondta: az IATA a szeptember 11-ei terrormerényletek előtt is 2,5 milliárd dolláros összesített veszteséget valószínűsített 2001-re 275 taglégitársaságának - ez lesz az első veszteséges év az ágazatban 1993 óta -, de a támadások óta már 7 milliárd dolláros szektorszintű globális veszteséggel számol. Ennek alapja az a becslés, amely szerint szeptember és december között 15 százalékkal esik vissza éves összevetésben az összesített utasforgalom és a felkínált kapacitás. Ez egész éves szintre átszámolva 5 százalékos forgalom- és csaknem 3 százalékos kapacitáscsökkenést jelentene az idén.

Az IATA-vezető szerint azonban 2002 már a fellendülés éve lehet, mivel a repülés még mindig a tömegközlekedés legbiztonságosabb formája. A szövetség vezetője szerint a tíz évvel ezelőtti öbölháború után is körülbelül egy évig tartott a nemzetközi légiközlekedés helyreállása - hét hónap után indult ismét növekedésnek a szektor, és a növekedés mértéke további négy hónap alatt érte a korábbi hosszú távú trendet.

Jeanniot derűlátóbb volt, mint a minap a Boeing vezetője. Phil Condit, a világ legnagyobb repülőgépgyártójának elnöke a CNBC gazdasági tévének a múlt héten azt mondta: a forgalom visszaesésének mértéke 5-10-szeresen is meghaladhatja az öbölháború idején tapasztalt csökkenést. Condit szerint a következő egy-két hónapban jelentős amerikai légitársaságok csődjének bejelentése várható.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.