Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Erősen drágul az olaj

MTI
2001.10.12. 09:44
Folytatódott pénteken a határidős nyersolaj meredek drágulása a pénteki ázsiai forgalomban, mivel a piac kezdi komolyan venni az OPEC várható termeléscsökkentéséről sorjázó nyilatkozatokat. A New York-i árutőzsde (NYMEX) hivatalos kereskedése utáni ACCESS elektronikus távjegyzési rendszerben a West Texas Intermediate amerikai könnyű alaptípus most futó legközelebbi, novemberi határideje 44 centes nyereséggel 23,78 dollár volt európai idő szerint kora reggel. A kontraktus előző éjjel 81 centtel, 3,6 százalékkal 23,34 dolláron zárt a NYMEX-en.

A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent minőség 46 centes, 2,1 százalékos drágulással 22,47 dolláron zárt novemberre a londoni nemzetközi olajtőzsdén (IPE).

Ezek az olajárak is azonban még mindig 8-9 dollárral alacsonyabbak a szeptember 11-ei merénylethullám után mért, 31 dollár feletti csúcspontoknál, sőt 3-4 dollárral elmaradnak a terrortámadás előtti szintektől is, mivel a piac a katasztrófa miatt a globális gazdasági növekedés ütemének még erőteljesebb lassulására, s ezzel együtt az olajkereslet visszaesésére számít.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.