Az osztrák hivatalok az okmánybélyeget siratják

MTI
2001.10.26. 14:30
Több évig tartó huzavona után 2002-ben, az euró bevezetésével párhuzamosan végleg kivonják a forgalomból Ausztriában az 1854-ben bevezetett, s igazi osztrák hagyománynak tekintett okmánybélyegeket. Ami sok hivatal számtalan ügyfelének nagy örömére szolgál, az az államnak nem olyan jó hír, mert az intézkedés legalább 1,5 milliárd schillingtől fosztja meg a költségvetést. Január 1-től valóban csak készpénzben, átutalással és csekkel, vagy hitelkártyával lehet fizetni, s ez azt jelenti, hogy a hivatalos ügyintézés során - például az ügyvédeknél, közjegyzőknél - nem lehet ellenőrizni, fizettek-e valójában a kiállított iratért, hiszen nem lesz rajta többet az illeték leróvását és a hitelességet bizonyító okmánybélyeg.
Kompenzálni sem lehet a kieső bevételt, mert felmerült ugyan az útlevelekért, vagy a gépkocsik forgalmi engedélyéért fizetendő összeg emelése, ám erről letettek, nem utolsó sorban azért, mert ez a tavalyi adóemelések után aligha váltana ki lelkesedést.

Azért az állam nem mondott le végleg a kieső összegről: a tervek szerint a 2003-ban életbe lépő adóreform keretében az illetékek rendszerét is meg szándékoznak reformálni. A jelenlegi mintegy 400 illetéktételt magában foglaló rendszert úgy akarják átalakítani, hogy a polgár az állami szolgáltatások költségét térítse meg