Emőke
8 °C
19 °C

Az osztrák hivatalok az okmánybélyeget siratják

MTI
2001.10.26. 14:30
Több évig tartó huzavona után 2002-ben, az euró bevezetésével párhuzamosan végleg kivonják a forgalomból Ausztriában az 1854-ben bevezetett, s igazi osztrák hagyománynak tekintett okmánybélyegeket. Ami sok hivatal számtalan ügyfelének nagy örömére szolgál, az az államnak nem olyan jó hír, mert az intézkedés legalább 1,5 milliárd schillingtől fosztja meg a költségvetést. Január 1-től valóban csak készpénzben, átutalással és csekkel, vagy hitelkártyával lehet fizetni, s ez azt jelenti, hogy a hivatalos ügyintézés során - például az ügyvédeknél, közjegyzőknél - nem lehet ellenőrizni, fizettek-e valójában a kiállított iratért, hiszen nem lesz rajta többet az illeték leróvását és a hitelességet bizonyító okmánybélyeg.
Kompenzálni sem lehet a kieső bevételt, mert felmerült ugyan az útlevelekért, vagy a gépkocsik forgalmi engedélyéért fizetendő összeg emelése, ám erről letettek, nem utolsó sorban azért, mert ez a tavalyi adóemelések után aligha váltana ki lelkesedést.

Azért az állam nem mondott le végleg a kieső összegről: a tervek szerint a 2003-ban életbe lépő adóreform keretében az illetékek rendszerét is meg szándékoznak reformálni. A jelenlegi mintegy 400 illetéktételt magában foglaló rendszert úgy akarják átalakítani, hogy a polgár az állami szolgáltatások költségét térítse meg

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.