Csökken a brit repterek nyeresége

MTI
2001.10.29. 13:07
A legforgalmasabb európai repülőtér-együttest, a nagy-britanniait üzemeltető Brit Repülőtéri Hatóság (BAA) kissé javuló adózás és egyszeri tételek előtti profitot jelentett üzleti éve szeptemberrel zárult első feléről, de a második félévre már a profitban mutatkozó, látható hatást valószínűsített az utasszám csökkenése miatt.
Összehasonlítható alapon a BAA 334 millió font adó előtti profitot jelentett hétfőn az első félévéről, a tavalyi első félévének 329 millió fontos eredménye helyett. Egyszeri tételekkel az adó előtti nyereség 150 millió fontra csökkent az előző évi első félévi 328 millió fontról. A nettó eredmény 48 millió fontra szűkült 230 millióról. A BAA-nál egész évre 20 százalékos profitcsökkenésre számítanak.

Október első húsz napján az utasszám 12 százalékkal volt kisebb a tavaly októberi első húsznapinál a BAA kezelte repülőtereken, köztük a londoni Heathrow-n. Szeptemberben 6 százalékkal csökkent az utasforgalom tavaly szeptemberhez képest. Az amerikai terrortámadások után bevezetett többlet biztonsági intézkedések 10 millió fontba kerülnek az idén; ez viszonylag kevés a cég teljes idei 550 millió fontos beruházási tervéhez képest.