Kegyetlen az ukrán pénzpiac

MTI
2001.10.29. 13:57
Kijevben meggyilkolták Olekszij Romaskót, az értékpapír és tőzsdepiaci állami bizottság (tőzsdefelügyelet) tagját. Romaskót hétfő reggel kilenc órakor lőtték le belvárosi házának kapualjában, amikor munkába indult. A tőzsdefelügyeletnél megindították a nyomozást. Részletes tájékoztatást későbbre ígértek - jelentette az Interfax-Ukraina jól értesült forrásokra hivatkozva.

Az Unian hírügynökség rendőrségi forrásból származó értesülése szerint feltehetően bérgyilkosság történt. Romasko a bizottság elnökhelyettese volt, aki az ellenőrzési főosztályt vezette. Az állami ukrán értékpapírpiacot szabályozó törvény értelmében a tőzsdefelügyelet hat tagját az elnök nevezi ki hétéves időtartamra parlamenti jóváhagyással. A bizottság jelenlegi tagjait egy kivétellel 1996 decemberében hagyták jóvá.

Múlt szerdán az ukrán értéktőzsdén jegyzett fő részvények árfolyama rekord mértékben zuhant, a fő mutató egyetlen nap alatt a 2000 eleje óta legalacsonyabb szintre esett vissza. A legjelentősebb volt az árfolyamesés a nemrégiben még vezető papíroknak számító energiaipari vállalatok részvényeinél.