Orbán bízik a magyar gazdaságban

MTI
2001.11.07. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnök az olaj világpiaci árának csökkenésével, az idegenforgalom rendkívül jó teljesítményével és a magyar exportnak az importhoz viszonyított gyorsabb növekedésével hozza összefüggésbe a folyó fizetési mérleg kedvező alakulását. A kormányfő szokásos szerda reggeli rádióinterjújában szólt arról is, hogy az év első nyolc hónapjában a Magyarországra érkezett működőtőke-beruházások az előző évihez képest 43 százalékkal nőttek, ami a két évvel ezelőtti növekedéshez képest 69 százalékos emelkedést mutat és ez - mint hozzátette - nemzetközi összevetésben is szinte példátlan.

- A világgazdasági váratlan megrázkódtatásoktól függetlenül a magyar gazdaság tartósan képes lesz arra, hogy jó teljesítményt nyújtson, élénk maradjon, és ha csökken is a növekedés, az Európai Unió gazdasági növekedésének kétszeresét hosszabb távon is képes lesz teljesíteni Magyarország - jelentette ki a miniszterelnök.

Tájékoztatása szerint a kormány keddi ülésén is foglalkozott a folyó fizetési mérleg alakulásával és jelezte, hogy erről a kérdésről a délelőtt folyamán eszmecserét fog folytatni a pénzügyminiszterrel és a gazdasági miniszterrel. Orbán Viktor a világgazdaság "törékeny" helyzetére hivatkozva úgy vélte, hogy jelenleg nem időszerű az üzemanyagokra vonatkozó adóterhek növelése. - Térjünk vissza erre a kérdésre fél év múlva, amikor ez a ma felhevült és nehezen megjósolható világgazdasági helyzet nyugodtabb mederbe tér - fogalmazott a miniszterelnök.