Megroggyant a Bayer

MTI
2001.11.14. 13:37
Több mint egy évtizede először veszteséges a német Bayer gyógyszer- és vegyipari konszern. A leverkuseni központú vállalat a harmadik negyedévet 183 millió euró nettó veszteséggel zárta, a tavalyi harmadik negyedévi 534 millió nettó profit helyett. A veszteséget a Bayer a koleszterinszint csökkentésére használt Lipobay/Baycol kivonásával és a konjunktúra gyengülésével magyarázta.

A gyógyszeripari részleg problémáinak nagyobb hatása volt, mint eddig gondolták. A Baycol/Lipobay koleszterincsökkentő augusztusi kivonása - miután több mint negyven halálesettel hozták összefüggésbe világszerte - és a Kogenate vérzékenység elleni készítmény gyártásával kapcsolatos gondok az idei évi eredményt előreláthatólag 1,4 milliárd euróval terhelik meg. A konszern ezt a terhet korábban 1,15 milliárd euróra becsülte.

A gyógyszeripari forgalom visszaesése miatt a Bayer világviszonylatban 1300 állást szüntet meg - erősítette meg a konszern. A lépfene kezelésére szolgáló Ciprobay forgalomnövekedése nem tudja ellensúlyozni a kieséseket.