Recesszió Németországban is

MTI
2001.11.27. 12:15
Az Ifo német gazdaságkutató intézet elnöke szerint recesszióban van a német gazdaság, és véleménye szerint az év utolsó negyedében még tovább gyengül. - Németország recesszióban van, efelől nincs kétség - jelentette ki Hans-Werner Sinn egy müncheni tanácskozáson.

A harmadik negyedévben a német gazdaság teljesítménye 0,1 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, és Sinn szerint az utolsó negyedévben tovább zsugorodik. Mi több, Sinn a jövő év első és második negyedében sem számít a német gazdaság jelentős élénkülésére. Az Ifo októberi jelentése szerint a konjunktúra megtorpanása minden gazdasági ágban érződik, de különösen az iparban, a kiskereskedelemben és az építőiparban rossz a hangulat.

Wolfgang Wiegard, a kormány független gazdasági tanácsadói, az "öt bölcs" egyike úgy vélekedett, hogy német gazdaság az év utolsó három hónapjában 0,1-0,2 százalékkal esik vissza a harmadik negyedévhez képest. Ez egy kis recesszió fogalmát meríti ki - fűzte hozzá. Közgazdászok általában akkor beszélnek recesszióról, ha a gazdaság két egymást követő negyedévben visszaesik.