Magyarországon magas az átlagjövedelmek adóztatása

MTI
2002.01.24. 12:21
Szükség lenne a személyi jövedelemadó sávok szélesítésére, miután Magyarországon magas az átlagjövedelmek adóztatása - mondta Répássy Csaba, az Ernst and Young Tanácsadó Kft. igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az igazgató közölte, hogy Magyarországon az átlagjövedelmek adóztatása jóval magasabb a kelet-európai országokénál. Magyarországon ugyanis a felső 40 százalékos kulcs már 1,2 millió forintos éves jövedelemnél lép életbe, amit már egy átlagos keresettel is el lehet érni. Ugyanakkor Lengyelországban a legfelső 40 százalékos kulcsot csak 5 millió forint feletti jövedelemmel lehet elérni, míg Csehországban a legmagasabb, 32 százalékos adókulcsot 2,5 millió forint fölött alkalmazzák.

Az igazgató elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy e lépésnél a költségvetés bevételi szempontjait is figyelembe kell venni. Ugyanakkor felhívták arra a figyelmet, hogy a társasági adóbevételek megduplázódtak, amikor 36 százalékról 18 százalékra csökkent a mértékük.

Heinczinger Róbert szerint a magyar adóhatóság rendkívül szigorú álláspontot képvisel a cégtulajdonban lévő mobil-telefonszámlák elszámolhatóságával kapcsolatban. Megítélésük szerint ugyanis elég egyetlen magánbeszélgetés ahhoz, hogy az adózó a telefon számla teljes összegének áfájából egyetlen fillért sem igényelhessen vissza.

A hatályos törvény egyik szakasza szerint ez valóban így van, azonban egy másik paragrafus lehetőséget ad arra, hogy a magánbeszélgetés kifizetetése esetén a cég a maradék összeg áfája visszaigényelhesse.

Az adóhivatal által követett jogszabályi forma egyébként nincs összhangban az uniós szabályokkal se. Az Európai Unióban ugyanis sokkal racionálisabbak a szabályok, mivel nincs kategorikusan előírva, hogy magánbeszélgetés esetén tilos az áfa visszaigénylése. Heinczinger Róbert közölte: Svájcban például nem is foglalkoznak ezzel, mivel úgy látják, hogy nagyobb az adminisztrációs terhe, mint a haszna.