Története során először veszteséges volt az Ericsson

MTI
2002.01.25. 11:09
A svéd Ericsson távközlésiberendezés-gyártó a múlt év negyedik negyedévéről 3,5 milliárd svéd korona nettó veszteséget jelentett. A négy egymást követő negyedév veszteségei után a vállalat működése tavaly a cég történetében első ízben volt veszteséges. Az adózás előtti veszteség a múlt évben 21,1 milliárd svéd korona volt.

Az Ericsson a világ legnagyobb mobilhálózatiberendezés-gyártója és a világ harmadik mobiltelefon-gyártója. Tavaly a negyedik negyedévben a cég adózás előtti vesztesége 5,1 milliárd svéd korona volt, a harmadik negyedév 5,8 milliárdos vesztesége után. A bevétel 58,5 milliárd korona volt, az előző év utolsó negyedének 82,1 milliárdja helyett. Ezt a világgazdasági lassulással, azon belül a 2000-ben túlköltekezett s tavaly a beszerzéseiket megnyirbáló, eladósodott távközlési vállalatok nehézségeivel magyarázták.

A negyedik negyedévi értékesítés 58,5 milliárd svéd korona volt, a 2000. negyedik negyedévi 82,1 milliárd helyett. Ebben benne van a mobiltelefon-gyártás és más tevékenységek kiszervezésének hatása is. Az Ericsson tavaly a japán Sonyval közös vegyesvállalatba vitte a mobiltelefon-gyártást saját nyereségességének javítása végett. A vegyesvállalat még mindig csak a nullszaldó közelében van - mondta Kurt Hellström, az Ericsson vezérigazgatója pénteken -, de biztosra vette, hogy az év folyamán már nyereséges lesz.