A GKI idén 3,5 százalékos GDP-növekedést vár

MTI
2002.01.29. 11:52
A GKI Gazdaságkutató Rt. szerint az idén a világgazdasági dekonjunktúra hatására a magyar gazdaság növekedése lelassulhat, az intézet 2002-re 3,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizál - mondta Hegedűs Miklós ügyvezető igazgató egy konferencián. A GKI szerint tavaly 3,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP).

Hegedűs Miklós elmondta, hogy a külső negatív hatásokat ellensúlyozhatja a belföldi fogyasztásra, beruházásokra érzékeny iparágak termelésének élénkülése, de ez nem lesz számottevő.

Az ipari termelés növekedése összességében tovább lassul a GKI prognózisa szerint: a 2000-ben elért 18,6 százalékkal szemben 2001-ben várhatóan csupán 3,5 százalékkal, 2002-ben pedig 3 százalékkal nő a termelés.

A kutató véleménye szerint a magyar gazdaság helyzetét rontja a forint árfolyamának erősödése, mivel komoly bevételkiesést okoz az exportáló vállalkozásoknak. Hozzátette: a minimálbér emelése nehezíti a magyarországi kis- és középvállalkozások helyzetét, mivel - számításai szerint - csaknem 25 milliárd forintos többletköltséget okozhat.

Hegedűs Miklós úgy vélte: beigazolódtak azok a vélemények, amelyek szerint a magyar gazdaságot erősen befolyásolják a világgazdaságban bekövetkezett változások. Hozzátette, hogy a mindenkori kormányzatnak viszonylag kevés lehetősége van a külső hatások kompenzálására.

A GKI prognózisa szerint 2002-ben az infláció 6,5 százalékos lesz. A külkereskedelmi mérleg ez évi hiányát a kutatók 6 milliárd euróra teszik, 7 százalékos export- és 9 százalékos importnövekedés mellett. A folyó fizetési mérleg hiánya a prognózis szerint 2,5 milliárd euró lesz az idén. A kutatóintézet 2002-ben 5,9 százalékos munkanélküliségi rátával számol.