Nőtt a Mol gázüzletágon elszenvedett vesztesége

MTI
2002.01.29. 13:49
A Mol Rt. gázüzletágon elszenvedett vesztesége tavaly kis mértékben meghaladta a 2000. évi 117 milliárd forintot - mondta Mosonyi György, a társaság vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

A Mol továbbra sem változtatott azon a múlt év novemberi előrejelzésén, hogy az olajüzletágon realizált nyereség nem kompenzálta a gázüzletág negatív eredményét.

A cég várakozásai szerint az idei évben a veszteség már nem lesz olyan nyomasztó mértékű, mint az elmúlt két évben, ennek ellenére a gázüzletág értékesítése továbbra is a stratégiai célok között szerepel - közölte a vezérigazgató.

Hernádi Zsolt elnök vezérigazgató ezt azzal egészítette ki, hogy reálisnak tartják a Magyar Energia Hivatal előrejelzését, amely szerint az üzletág vesztesége eltűnhet, ha 2002 július elsején 12 százalékkal emelkedik a gáz kiskereskedelmi ára.

A Mol Rt. pedig minél nagyobb mértékben szeretne megszabadulni a szabályozott piac alapján működő gázüzletágtól, mert továbbra is nagyobb lehetőséget lát az olaj- és vegyiparban.

Hernádi Zsolt az MTI-nek elmondta: egyelőre senkivel sem folytatnak exkluzív tárgyalásokat a gázüzletág értékesítéséről. Hernádi azt is hangsúlyozta, hogy a gázüzletág eladásánál az érték maximalizálása a lényeg, nem a minél hamarabbi bevétel.