Bush tovább ösztönözné az amerikai gazdaságot

MTI
2002.01.30. 12:21
George Bush amerikai elnök az Unió helyzetéről elmondott beszédében a gazdaságösztönző intézkedési tervei elfogadására sürgette a kongresszust. E programnak az elnök szerint elsősorban a foglalkoztatást kell serkentenie. Az elnök szerint ez a program segíthet kihúzni az amerikai gazdaságot a jelenlegi recesszióból, és a több mint 1 millió amerikai, aki a szeptember 11-i terrortámadások következményei miatt elvesztette állását, ismét munkához juthat.

Bush hangoztatta, hogy gazdaságösztönző program nem csak a munkanélkülieknek jelentene segítséget. A munkahelyteremtést adókönnyítésekkel támogató program általában is bátorítaná a beruházásokat és a fogyasztást.

A további adókönnyítéseket és beruházásösztönző intézkedéseket tartalmazó gazdasági tervezetet a képviselőház már elfogadta, most a demokrata többségű szenátuson a sor.

Az amerikai elnök azt mondta, hogy támogatja a munkanélküliségi segélyek növelését és az egészségügyi ellátás közvetlen támogatását, és hangsúlyozta, hogy új munkahelyek létesítése csak adóreformmal és jobb külkereskedelemmel lehetséges.

Az amerikai költségvetés az afganisztáni háború, a növekvő hazai biztonsági kiadások és a gazdaságélénkítő program miatt az idén deficitbe csúszik. - A deficit csekély lesz és a deficites időszak nem nyúlik túl hosszúra - mondta az amerikai elnök. Az utóbbi négy évben az amerikai kormány többlettel zárta a költségvetést. Most mind a Fehér Ház, mind a kongresszus költségvetési hivatala az idei és a következő költségvetési évben deficittel számol.

Egyes közgazdászok azonban azt hangoztatják, hogy a gazdaságösztönző program többet ártana, mint használna. A Fehér Ház szerint szükség van a gazdaságélénkítésre, jóllehet a legutóbbi jelentések már gazdasági helyzet javulására utalnak, és Alan Greenspan, a Fed elnöke is azt mondta a múlt héten, hogy a gazdaságban már láthatók a stabilizálódás jeli. Most sok közgazdász véli úgy, hogy a gazdaság élénkítő program nélkül is magára talál.