A GKI és a K&H kutatói a második félévtől várnak fellendülést

MTI
2002.02.04. 10:25
Az első félévben tovább csökken a gazdaság - különösen az ipar és az export - növekedése, emelkedik a fogyasztás, és érezhetően mérséklődik az infláció - áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek a K&H Bankkal készített előrejelzésében.

Az elemzők arra számítanak, hogy a második félévben változik a helyzet, lassan megkezdődik a fellendülés. A nyári - már bejelentett áremelések - hatására várhatóan megtorpan az áremelkedés csökkenése, és az első félévinél mérsékeltebben emelkedik a fogyasztás, ezzel szemben erőteljesebben nő a beruházás.

Az előrejelzés az idén a GDP 3,2 százalékos bővülésével számol, az ipari termelés 3,5 százalékos növekedése mellett. A beruházások várhatóan 5 százalékkal nőnek, míg az euróban számolt kivitel 8 százalékkal, a behozatal pedig 10 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Az év egészében 5,7 százalékos inflációval számolnak a kutatók. Az év végén számításaik szerint az államháztartás hiánya, az autópálya-építés teljes ráfordításával és az ÁPV Rt. kiadásaival együtt 700 milliárd forintra nőhet. A külkereskedelmi mérleg hiányát 4,5 milliárd euróra, a folyó fizetési mérlegét pedig 2 milliárd euróra becsülik.

Az elemzés szerint a GDP növekedése az idén az I. negyedévben 3 százalék alá is mérséklődhet.