Az európai bankárok a nagycsoportos EU-bővítést támogatják

MTI
2002.02.04. 15:59
Az Európai Bankárszövetség (FBE) mind az EU, mind a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) bővítésében a tíz országra kiterjedő "nagycsoportos" változat megvalósulását tartja kívánatosnak.

Az EU- és az EFTA-tagországokban működő mintegy 3000 bank érdekeit képviselő brüsszeli székhelyű szervezet hétfőn ismertette az unió és az EMU bővítésével kapcsolatos álláspontját.

A bankok és szövetségeik vezető közgazdászaiból álló gazdasági és pénzügyi bizottsága által írt jelentésében azt tanácsolja az EU-tagjelölteknek, hogy taggá válásuk után saját érdekükben ne siessék el a valutaunióhoz való csatlakozást.

Martin Hüfner, a bizottság elnöke, a német HypoVereinsBank csoport főközgazdásza szerint az EU-bővítés jelenleg két fő változatban képzelhető el. Az egyik szerint 2004-ben csak a legfelkészültebb néhány ország csatlakozna, s a nagyobbik csoport 2005 elején követné őket. A másik a "big bang" néven ismert forgatókönyv, amely 10 tagjelölt egyidejű csatlakozásával számol.

Az európai bankok egyértelműen a "big bang" változatot részesítik előnyben. Szerintük ez megkönnyítené a csatlakozási szerződés ratifikációs folyamatát, és azzal a további előnnyel járna, hogy a bővítés növekedésösztönző hatásai mind a régi, mind az új tagállamok számára nagyobbak lennének és korábban jelentkeznének - mondta az elemzést ismertető sajtóértekezleten Hüfner.

Az FBE azt tanácsolja a tagjelölteknek, hogy ne siessenek az EMU-hoz való csatlakozással. Álláspontja szerint EU-taggá válásuk, majd az árfolyammechanizmusban (ERM-2) kötelezően eltöltendő két év, illetve a valutauniós csatlakozás maastrichti ismérveinek ugyancsak kötelező teljesítse után még legalább néhány évig várniuk kellene.