Bush deficites költségvetési tervezete

MTI
2002.02.04. 17:35
George Bush amerikai elnök hétfőn - az előzetes közléseknek megfelelően - olyan költségvetési tervezetet küldött át a kongresszusnak az október elsején kezdődő, 2003-asként jelölt pénzügyi évre, amelynek értelmében az idei 331 milliárd dollárról 379 milliárd dollárra növekedne az Egyesült Államok védelmi kiadási kerete.

A fejlesztés azonban nem korlátozódik egy évre: 2007-re az évente megnövelt összeg elérné az évi 451 milliárd dolláros kiadási keretet. Bush lényegében elfogadta Donald Rumsfeld védelmi miniszter érvelését, miszerint jelentős összegeket kell áldozni a haditechnika fejlesztésére, alkalmazva a legújabb műszaki vívmányokat a fegyverek, szállítóeszközök és egyéb hadfelszerelések terén.

Az elnök a szorosan vett katonai területen kívül is jelentős összegeket kíván fordítani a biztonság növelésére, elsődleges tekintettel a terrorizmus elleni harcra. Így például a közlekedéssel kapcsolatos biztonsági kiadásokat 4,8 milliárd dollárra tervezi 2003-ban.

Bush korábban többször ígérte, hogy jelentős támogatásokat kíván nyújtani a mezőgazdaságnak. E területen a várakozásokhoz képest szerény az előirányzat: az idei 4,2 milliárd dollárról 7,27 milliárdra növekedne 2003-ban a "farmertörvényhez" kapcsolódó finanszírozási keret, az összes mezőgazdasági kiadási keret pedig megmaradna az idei 19,8 milliárdos szinten.

A kormányzat ugyanakkor az elkövetkező tíz évben összesen 190 milliárd dollárt kíván szánni a Medicare programra, vagyis az idősek egészségügyi ellátására.

Oktatásra - aminek a színvonaljavítása szintén kiemelt ígérete volt Bush elnökjelöltnek - az idei 49,8 milliárd dollár helyett 50,3 milliárdot kíván költeni a Fehér Ház, ami mindössze félmilliárdos bővülést jelent.

A republikánus George Bush, aki jelentős többletet felmutató szövetségi költségvetést örökölt demokrata elődjétől, Bill Clintontól, most deficites költségvetést tervez. Ebben a terrorizmus elleni növekvő kiadások mellett alapvető szerepe van a clintoni időszak hosszan tartó növekedését követő gazdasági pangásnak, amit Bush vállalkozásösztönző adócsökkentésekkel próbál leküzdeni.