Az Európai Beruházási Bank növeli a tagjelöltek hitelkeretét?

euractiv.hu
2002.02.08. 14:09
Az Európai Unió fő hitelező intézménye, az Európai Beruházási Bank (EIB) azt tervezi, hogy a közép- és kelet-európai tagjelölt országoknak nyújtandó kölcsöneit a csatlakozás előtti utolsó évben 50 százalékkal megnöveli - írja az euro.hu.

Az EIB elnöke, Philippe Maystadt arra fogja kérni az uniós tagállamok kormányait: növeljék meg a bank tőkéjét 150 milliárd euróra annak érdekében, hogy a bank a tagjelölt országok csatlakozásának idején eleget tudjon tenni a kölcsönök iránt megnövekedő igényeknek.

1990 és 2001 között az EIB 17 milliárd euró kölcsönt nyújtott a tíz közép- és kelet-európai tagjelölt országnak. A bank főként a közlekedés, a távközlés és a kis- és középvállalkozások fejlesztésére nyújtotta hiteleit. A jövőben elsősorban a környezetvédelem, az egészségügy és az oktatás terén megvalósuló beruházásokat fogja segíteni a kölcsönökkel. Tavaly egyébként 2,6 milliárd euró értékben folyósítottak hitelt a 10 közép- és kelet-európai országnak különböző fejlesztési projektek megvalósítására.

A luxemburgi székhelyű bank alaptőkéjét az EU tagállamai adják össze. Kölcsöneinek mintegy 90 százaléka az EU országaiba irányul.