A bankjegynyomtatás privatizációját fontolgatja a brit jegybank

MTI
2002.02.08. 15:40
A bankjegynyomtatás privatizációját fontolgatja a brit jegybank, amely szerint a tranzakcióval lehetővé válna, hogy a pénznyomda a font sterlingen kívül más pénzeket is előállítson.

A Bank of England pénteki közleménye szerint a tulajdonában lévő délkelet-angliai bankóprés-üzem a magánosítás után versenybe szállhatna egyéb cégekkel, például a világ legnagyobb pénzjegynyomdájával, a brit De la Rue Plc.-vel más bankók, például az euró gyártásában.

A BoE szerint a privatizáció egyelőre ugyanolyan lehetőség, mint a nyomda megtartása a jegybank birtokában. Az üzem igazgatója azonban a munkatársaknak és a sajtónak megküldött állásfoglalásában azt írta: a jelenleg kapacitásai alatt működő üzem teljes kihasználásához szélesebb fogyasztói kör és üzletiesebb tevékenység kellene. Kérdéses, hogy ez mennyire lehetséges, ha az üzem a jegybank részeként működik - áll Mike Thompson vezérigazgató levelében.

A 450 alkalmazottal működő pénznyomda évente több mint 1 milliárd bankjegyet gyárt az Angol Bank részére. Az 50-es években az akkor 2 ezer fős gárda még 2 milliárd papírpénzt állított elő, de azóta a hitel- és bankkártyák elterjedése, valamint a nagyobb címletek bevezetése csökkentette az igényt - írta a Reuters.