Mától szabadon lebeg az argentin pezó

MTI
2002.02.11. 14:41
Argentína elegendő tartalékkal rendelkezik a pezó hétfőre tervezett lebegtetéséhez. - Már semmilyen akadály nincs a pezó dollártól való függetlenítésének útjában - jelentette ki az elnöki szóvivő.

- Tartalékaink egyharmada elégséges a piacon lévő összes pezó felvásárlására, úgyhogy a központi bank megállapíthatja az árfolyamot - tette hozzá.

A pezó lebegtetése része Eduardo Duhalde kormányfő válságtervének. A súlyosan eladósodott dél-amerikai ország új, többmilliárd dolláros pénzügyi injekciót remél a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A pezó egy-egy arányú kapcsolása az amerikai dollárhoz hivatalosan az év elején szűnt meg. Azóta 1,40 pezó/dollár árfolyam van érvényben. A szabadpiacon azonban 2 pezó körül van az árfolyam.

Jorge Remes Lenicov gazdasági miniszter kedden utazik Washingtonba, hogy a Nemzetközi Valutaalappal újabb segítségől tárgyaljon. Találkozni fog Paul O,Neil amerikai pénzügyminiszterrel és Horst Köhler IMF vezérigazgatóval. Argentin lapok a hétvégén arról írtak, hogy Lenicov 25 milliárd dolláros injekciót akar az IMF-től.

Ez az argentin GDP 10 százaléka, és a chilei és a mexikói válsághoz hasonlítva ez "olcsó" - írta a La Nacion című lap az argentin pénzügyminisztériumra hivatkozva.

Mindenestre a gazdasági miniszter igyekezett lehűteni a várakozásokat. A kétnapos tanácskozás végén határozott ígéret nem remélhető szerinte az IMF-től, csak a tárgyalások megkezdéséről van szó - mondta.

Az IMF eddig meglehetősen visszafogottan reagált az argentin válságkezelő tervekre. Argentína több mint három és fél éve van recesszióban, külföldi adóssága 141 milliárd dollár.