Megsemmisítették a szennyezett csirkehúst

MTI
2002.02.19. 14:41
Lezárult az állategészségügyi hatóságok vizsgálata, a szennyezett árut megsemmisítették, a magyar csirke biztonsággal fogyasztható - közölte Szép Imre, a Baromfi Termék Tanács elnöke kedden Budapesten a testület rendkívüli sajtótájékotatóján.

Dr. Daubner Dóra, az FVM Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Főosztályának főtanácsosa elmondta, az állategészségügyi hatóságok 2.139 vizsgálatot végeztek, és 89 tételt találtak gyanúsnak.

A vizsgálatok során 26 esetben lehetett kimutatni tényleges antibiotikum-maradványt, 40.085 kilogramm szennyezett csirkehúst semmisítettek meg.

Daubner Dóra közölte: a cloranphenicol nevű antibiotikum, amelyet az állatgyógyászatban használnak, Magyarországon 1987 decemberétől tilalmi listán van. Az Európai Unióban ezt a tiltalmat csak a kilencvenes években vezették be.

A Baromfi Termék Tanács szeretné, ha az illetékesek megneveznék és nyilvánosságra hoznák a fertőzött árut importáló cégek nevét. Kérik azt is, hogy az agrártermékek importját az FVM engedélyezze, és kérje ki az adott termékpálya véleményét is az engedélyezésről.