Enron-ügy: beperelték a Fehér Házat

MTI
2002.02.22. 22:19
Az amerikai törvényhozás égisze alatt működő számvevőszék (GAO) eddig példátlan módon pénteken keresetet nyújtott be a Fehér Ház ellen, hogy kiderülhessen: milyen szerepet játszott a néhány hete az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb vállalati csődjét produkáló Enron energia-nagykereskedő és más energiaipari cégek a Bush-kormányzat energiapolitikájában. A GAO elsősorban azokra a feljegyzésekre kíváncsi, amelyek a Dick Cheney alelnök által tavaly vezetett, úgynevezett energia-munkacsoport tevékenységét dokumentálják.

A Fehér Ház egyelőre nem hajlandó kiadni a törvényhozók által kért dokumentumokat, arra hivatkozva, hogy nyilvánosságra hozataluk esetén a jövőben nehezen lehetne pártatlan külső szakértőket megnyerni tanácsadásra.

A kormány elismeri, hogy Cheney vagy a munkacsoport más tagjai tavaly összesen hatszor találkoztak a Bush-kampányt annak idején bőkezűen támogató Enron tisztviselőivel, de a GAO-nak ez kevés: a szervezet mindenkinek tudni akarja a nevét, aki a munkacsoport bármely tagjával valaha is tárgyalt a Fehér Ház energiapolitikájáról.