A Fidesz 6-7, az MSZP 5 százalékos növekedést vár

Napi Online
2002.02.25. 15:21
A Matolcsy György és Nagy Sándor részvételével a NAPI Gazdaság által szervezett gazdasági fórumon sok újdonság nem hangzott el sem a Fidesz-MPP, sem pedig a szocialisták gazdaságpolitikai terveit illetően. A legnagyobb kormánypárt - középpontban a Széchenyi tervvel - 6-7, az MSZP 5 százalékos GDP-növekedéssel számol, s a Széchenyi tervet is csak korrigálná.

Matolcsy szerint - középpontban a Széchenyi tervvel - folytatni kell az 1998-2002 közötti programot, s a következő ciklusban évi 6-7 százalékos GDP-növekedés érhető el. Ez egyrészt a magára találó EU GDP-bővülésének kétszeresét jelenti, másrészt úgy valósulhat meg, hogy beérnek a mostani gazdasági ösztönző intézkedések.

Nagy Sándor kijelentette, hogy bár volt gazdasági növekedés és bővülő források álltak rendelkezésre, mégsem csökkentek a jövedelmi és a regionális különbségek. Kelet-Magyarország és a mezőgazdaság helyzete nagyon lehangoló, hiszen elmaradtak a szükséges beruházások.

Matolcsy György szerint a nagy régiókat illetően valóban nőttek a különbségek, ám a kistérségeket illetően nem, s igazán ez számít.

A Széchenyi tervet a szocialisták is továbbvinnék, ám módosításokra van szükség, így többet költenének a mezőgazdaságra és a regionális különbségek csökkentésére, s kevesebbet reklámra.

Az MSZP az adórendszer átalakítását ígéri, amibe beletartozik az egyszerűsített vállalkozási adó bevezetése, az egészségügyi hozzájárulás megszüntetése, az szja-kulcsok csökkentése, illetve a sávok eltolása. A személyi jövedelemadó legmagasabb adókulcsa 40 százalék maradna, ám az a jelenleginél sokkal magasabb, 2-2,5 milliós összegre vonatkozna.

A szocialisták emellett az önkormányzatoknál maradó szja-hányadot 10 százalékponttal emelnék meg.Az MSZP a reálbérnövelést a gazdaság bővüléséhez kötné, a közalkalmazottak viszont ennél bőkezűbb emelésre számíthatnak szocialista győzelem esetén.

Matolcsy szerint külön minisztériumot kell létrehozni az információs társadalommal kapcsolatos kérdések intézésére, s hasonlóan vélekedett Nagy is, aki az államapparátuson belül önálló egységet állítana fel erre a célra.