Sajtóháború Párizsban

MTI
2002.02.27. 10:29
Kedden egy kamionnyi Metro újságot szórtak a Szajnába a svéd ingyenes lap franciaországi térhódítása ellen fellépő franciaországi sajtószakszervezet aktivistái.

A Metro International szóvivője szerint a Luxemburgból érkező teherautót hajnalban tartóztatták fel a francai főváros keleti határában, és a frissen nyomatott lap több ezer példányát dobálták bele a folyóba.

A cég állítása szerint a lap felfogadott alkalmi terjesztőit számos atrocitás érte a múlt hétfő óta, amikor a hirdetésekből fenntartott 24 oldalas színes kiadvány első példányait először kezdték osztogatni a párizsi járókelőknek.

A CGT du Livre sajtószakszervezet nem is csinál titkot abból, hogy minden eszközt be akar vetni a Metro franciaországi benyomulásának feltartóztatásáért, ha az nem teljesíti a lap bevezetése elé támasztott feltételeket.

Első lépésként az követelik, hogy készüljön részletes és elemző hatásvizsgálat arról, mennyiben érinti az ingyenes termék megjelenése a fizetős lapok piacát. Ha visszaveti azok forgalmát, a Metro bevételéből kell pótolni veszteségüket.

A sajtószindikátus ragaszkodik ahhoz is, hogy a Párizsban és Marseille-ben megjelenő Metro-lapok terítése és nyomtatása kerüljön a francia lapterjesztő-hálózatba, a jelenlegi helyzet ugyanis tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatja a Metrót.

Megállapodást követel a hirdetési feltételekről is. A Le Monde információi szerint a Metro mélyen alákínál a többi lapok által ajánlott áraknak, állítólag 80 százalékos kedvezménnyel kecsegteti azokat a hirdetőket, amelyek három hónapra 20 reklámanyagukat hajlandók megjelentetni a lapban.