Megmenekült a fizetésképtelenségtől a holland UPC

MTI
2002.03.04. 12:07
A holland United Pan-Europe Communications (UPC) kábeltévé-, internet- és telefonszolgáltató hétfőn megmenekült a fizetésképtelenségtől. A hitelező bankok további haladékot adtak az esedékessé vált 113 millió euró kamatra négymilliárd eurónyi kölcsön után. Az új haladék június 3-ig tart.

A UPC ugyancsak haladékot kapott egymilliárd eurónyi részvényre váltható kötvénykötelezettségre: ezeket a kötvényeket az anyavállalata, a UnitedGlobalCom (UGC) birtokolja; ez utóbbi céget az amerikai, John Malone-féle Liberty Media ellenőrzi.

A bankok legutóbb február elsején adtak egyhónapos haladékot, amikor a UPC szintén nem törlesztett. Az ügyfelek száma szerint legnagyobb európai kábelszolgáltató, mely az ügyfélköre kiépítésének és a piacmegdolgozásnak a költségei miatt még sohasem ért el profitot, a múlt hónap elején közölte, hogy 7,5 milliárd eurónyi kint lévő, magas hozamú kötvényét és elsőbbségi részvényét új törzsrészvényre akarja váltani. A UPC-nél hozzátették, hogy a tárgyalások hónapokig tarthatnak.

A cég adósság-átszervezési terveit is veszélyezteti, hogy több mint hétmillió ügyfele nagyrészt elutasította a vállalat ötletét, amely szerint egységes számlán hajtanák be a kábeltévé-, az internet- és a telefonfogyasztást.