Karcsúsításba fog a Kmart

Napi Online
2002.03.12. 08:51
A csődvédelem alatt álló egyesült államokbeli Kmart Corp. bejelentette, hogy átszervezése keretében 2114 üzletből álló hálózatának 284 hipermarketjét bezárja, a 250 ezer fős alkalmazotti létszámot pedig közel 9 százalékkal, 22 ezer fővel csökkenti. A Reuters által idézett elemzők jóval drasztikusabb, közel ötszáz hipermarket bezárásával járó átalakítást valószínűsítettek.

A csődbírósági jóváhagyást igénylő intézkedés rendkívüli kiadásait a Kmart 1,1-1,3 milliárd dollárra, míg az EBITDA szerinti nyereségre gyakorolt pozitív hatását évi 31 millió dollárra becsüli. A tervezett bezárások zöme a diszkontáruházakat érinti, ezekből összesen 271-gyel kevesebb marad.

Az Egyesült Államokban az árbevételét tekintve a második legnagyobb kiskereskedelmi hálózatnak számító Kmart a riválisaival, főként a piacvezető Wal-Mart Storesszal vívott éles árverseny és a vártnál gyengébb év végi forgalom következtében került likviditási válságba, ezért kényszerült januárban csődgondnoksági védelem alá helyezni magát.A most bejelentett bezárásokkal a cég több mint egymilliárd dollárnyi árukészletet számol fel, aminek következtében az idei cash flow 550 millió dollárral, a megtakarítás 45 millió dollárral nőhet.