A GKI szerint tovább lassul a gazdasági növekedés

MTI
2002.04.02. 10:27
Az egyensúlyi mutatók romlásával, tovább lassuló gazdasági növekedéssel számol az idén a GKI Gazdaságkutató Rt. a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. együttműködésével összeállított prognózisában.

Az előrejelzés szerint a tavalyinál is gyorsabban növekszik a lakosság jövedelme 2002-ben, a beruházások 2001-ben is lassú növekedése azonban alig élénkül, az év egészében várhatóan 5 százalék lesz. Az infláció az I. félévben tovább mérséklődik, a II. félévben viszont kissé emelkedik.

A kutatók szerint a II. félévben a javuló világgazdasági konjunktúra hatására gyorsulni fog a kivitel. Ugyanakkor a készletek feltöltése, az év egészében emelkedő állami beruházások és a rendkívül dinamikusan bővülő lakossági fogyasztás hatására az import lényegesen erőteljesebben emelkedik.

A külkereskedelmi mérleg hiánya 5 milliárd euróra, a folyó fizetési mérleg deficitje pedig 2,5 milliárd euróra nő.

A keresetek nominális növekedése a közszférában még gyorsulhat is a tavalyihoz képest (a végrehajtott illetve bejelentett intézkedések szerint akár a 20 százalékot is elérheti).

Az üzleti szférában némi lassulás várható (13-14 százalékra), így összességében a prognózis 15 százalék körüli béremelkedést valószínűsít. Ez a reálkeresetek 8-10 százalékos, rendkívül gyors emelkedését jelenti.

A nyugdíjak reálértéke mintegy 7 százalékkal javul. A családi pótlék reálértéke idén is csökken, s más jövedelemtételeknél is csak lassú emelkedés várható; ezért a lakosság egy főre jutó reáljövedelme megközelítően 6 százalékkal bővül.