Az OPEC csak kínálathiány esetén növelné olajkitermelését

MTI
2002.04.04. 14:56
Ali Rodriguez, a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az OPEC csak kínálathiány esetén növelné kitermelését, és nincs befolyása azokra a spekulációkra, amelyek felhajtják az olajárakat.

A BBC rádiónak nyilatkozva Rodriguez elmondta, az OPEC nagy kockázatot vállalna, ha most, amikor csekély a nyersolaj iránti kereslet, jobban megnyitná az olajcsapokat.

- Ki kell várnunk a helyzet alakulását, mert ha most növeljük a termelést és a közel-keleti politikai helyzet normalizálódik, lehetséges, hogy az árak összeomlásával kell szembesülnünk. Ebben a pillanatban az alapok kiegyensúlyozottak, a kínálat kielégítő.

Arra a kérdésre, hogy az OPEC felkészült-e az olajárak 27 dolláros, vagy e fölötti szintjére, a főtitkár úgy válaszolt, hogy ha ez spekuláció eredménye, akkor nem tesznek semmit, ha viszont kínálati hiány miatt alakul így, akkor cselekszenek.

Azt is kijelentette, hogy az árak emelkedésére nincs befolyásuk. Az OPEC nem kapott olyan javaslatot, hogy vezessen be olajembargót az Egyesült Államok Izraelt támogató politikája miatt.

Az OPEC miniszterei legközelebb júniusban értekeznek az idei második félév kitermelési politikájáról.

Csütörtök délben a szabadpiaci referenciatípus északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 27,24 dollár volt májusi szállításra a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén.