Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Nem lesz László-csomag

Napi Online
2002.04.12. 14:36
Az MSZP nem tervez semmiféle gazdasági csomagot kormányra kerülése esetén, mert nincs is rá szükség - jelentette ki kérdésre válaszolva László Csaba, az MSZP pénzügyminiszter-jelöltje a CEBC szervezésében megtartott röjtökmuzsaji vezérigazgatói tanácskozáson. A 2002-es költségvetést azonban rendbe kell tenni - mondta még előadásában László - , mert a kétéves büdzsé összeállításakor, 2000 nyarán még 5-6 százalékos GDP-növekedéssel számoltak erre az évre.

A miniszterjelölt szerint a gazdaság jó állapotban van, legfeljebb kisebb kiigazításokra lehet szükség. Az MSZP-kormány első 100 napjában a között kell választani, hogy folytatják-e a jelenlegi, 3 százalék körüli növekedést ígérő gazdaságpolitikát vagy átváltanak egy olyanra, amelyben az 5-6 százalék is benne van. László az EU-csatlakozástól várja a növekedés meglódulását, szerinte az idei 3-3,5 százalék körüli bővülés jövőre 4 százalék fölött lehet, 2004-ben, az EU-csatlakozás évében pedig elérheti az említett 5-6 százalékot. Ehhez azonban az is kell, hogy a csatlakozás pillanatában benyújtsuk az addigra már jól előkészített pályázatokat az unió kohéziós és stratégiai alapjaihoz -ezekről elég lassan szoktak dönteni - , különben könnyen nettó befizetők lehetünk a belépést követően.

Az MSZP vezette kormány folytatná az autópálya-építéseket - közölte László, hozzátéve, hogy a 4-es metrót is meg kell építeni, ha komolyan gondoljuk az olimpia megrendezését. László szerint az államháztartási hiány 2006-ra az EU normái szerint számolva a GDP 2,5 százaléka lehet (az ez évre tervezett 3,2-es arány szerinte nem reális, mert nem vették számításba az MFB-t és az ÁPV-t). A várható MNB-PM kapcsolatra vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszterjelölt elmondta: nincs semmilyen személyi ellentét közte és egykori főnöke, Járai Zsigmond között és együtt dolgoznak majd.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.