Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Idén Micimackónak kell etetnie a méheket

MTI
2002.04.18. 10:33
Kapcsolódó cikkek (1)
A lefagyott gyümölcsvirágok a méhészeknek is súlyos károkat okoztak, ugyanis nem adtak nektárt a méhcsaládok fejlődéséhez; az akácosokat ért fagyok pedig az akácméz hiányát eredményezi majd - közölte Buchinger György, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület alapító elnöke.

Buchinger György szerint katasztrófa helyzetbe kerültek a magyar méztermelők, egyelőre bizonytalan, hogy hány méhész lesz képes még egy évre átmenteni családjait: 16.325 méhészetről, ugyanennyi család megélhetéséről és 896.563 méhcsalád túléléséről van szó.

A szakember szerint azonnali agrártámogatásra van szükség, ugyanis - mint mondta - a méhcsaládokat most egy éven át etetni, gyógyszerezni kell anélkül, hogy egyetlen fillér hasznot hoznának. Az idei évre folyósított méhcsaládonkénti 1.500 forintot pedig már felélték.

Az ország 270 hektár akácosában a fagy 100 százalékos virágelhalást okozott, ami azért is jelentős kár, mert a méztermelés kétharmad részét, esetenként 80 százalékát is az akácméz adja - mondta.

Hangsúlyozta azt is: egy méhcsalád márciustól szeptemberig 90 kilogramm mézet fogyaszt el, további 25 kilogramm a méhész éves termelési költségeinek fedezését szolgálja. Most pedig egyetlen gramm sem lesz belőle.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.