A pénzügyi összeomlás szélén Argentína

MTI
2002.04.22. 09:37
Pénzügyi összeomlás szélére sodródott Argentína - jelentette be rádióbeszédében az argentin elnök, aki felszólította a lakosságot, hogy egységesen álljanak a kormány mellé.

Eduardo Duhalde hangsúlyozta: fennáll a pénzügyi rendszer összeomlásának a veszélye.

Az államfő 24 órával azután nyilatkozott, hogy a latin-amerikai ország jegybankja pénteken bejelentette: meghatározatlan időre felfüggeszti a valutakereskedést és az összes banki tranzakciót. A jegybank arra hivatkozva hozta meg döntését, hogy időre van szükség a pénzügyi rendszer védelmét célzó terv kidolgozására.

Az AP jelentése szerint Argentína napok óta tárgyal az IMF-fel egy új hitelről, aminek az összege nem nagyobb 10 milliárd dollárnál. A nemzetközi hitelnyújtó ugyanakkor már közölte, hogy a dél-amerikai ország még hajtotta végre azokat a reformokat, amelyek révén megkaphatná a kölcsönt.

Duhalde a hét végén tárgyal a gazdasági minisztérium szakértőivel a pénzügyi rendszer védelmét célzó intézkedésekről, és a tervet várhatóan hétfőn ismerteti a szenátussal. A lakosság attól tartva, hogy tovább csökkentik a megtakarított pénzek felvehető összegét, pénteken valósággal megrohamozta és kiürítette a bankjegykiadó automatákat, a nap végére 400 millió pesóval csökkentve a folyószámlák egyenlegét.