Alig növelte az árakat Belgiumban az euró

euractiv.hu
2002.05.06. 14:31
Belgiumban az euró megjelenése csak kis mértékben hatott az árakra - összegezte az ország gazdasági minisztere az új pénz bevezetésének fontos tapasztalatát.

Charles Pique kijelentette: az inflációs félelmek nem igazolódtak be, az euró bevezetése általában nem volt jelentős hatással az árszintre, habár néhány területen megugrottak az árak - írja az AFX News.

Az áprilisban végzett kutatás szerint számos területen - hentesboltok, pékségek, kávézók, elektronikai szaküzletek, minimarketek, nagyobb áruházak, szállodák, éttermek - vizsgálták meg az árak alakulását. A 2633 helyszínen végzett felmérés szerint éves szinten négy szektorban emelkedtek elég jelentősen az árak, így például a kávézókban 4,55, a pékségeknél 3,14, a szállodákban 3,06, illetve az éttermekben 2,62 százalékkal.

A vizsgálat jelentése azonban leszögezi: az áremelkedéseket nem kizárólag az euró megjelenése okozta, azokhoz hozzájárult a nyersanyagárak és a beszállítói költségek növekedése is. Két területen pedig érzékelhetően csökkentek az árak az elmúlt egy évben: az elektronikai szaküzleteknél 1,68, a nagyobb áruházaknál pedig 0,40 százalékkal.