Szigorúbb fogyasztóvédelmi szabályok az EU-ban

euractiv.hu
2002.05.07. 10:47
Az Európai Bizottság szigorúbb uniós fogyasztóvédelmi rendszert ígér a fogyasztókat védő szabályok és azok alkalmazásának szabványosításával. A tervbe vett intézkedés nem ok nélküli, ugyanis az uniós fogyasztók körében nagyfokú bizalmatlanság tapasztalható, ha egy másik tagállamban vásárolnak.

A brüsszeli testület a következő ötéves (2002-2006) időszakban magas szintű közösségi fogyasztóvédelmet kíván megteremteni, beleértve a fogyasztóvédelmi szabályok hatékony alkalmazását és a fogyasztóvédő szervezetek uniós politikákba történő bevonását- írja az EUbusiness.com.

"A legutóbbi felmérések azt mutatták, hogy az EU polgárai jóval bizalmatlanabbak a más tagállamban történő vásárlásoknál, mint saját országukban, ezért fontos, hogy fejlesszük a fogyasztói bizalmat" - emelte ki a Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi ügyekért felelős ír tagja, David Byrne a brüsszeli testület tervének bemutatásakor.

A bővítés révén a következő évtizedben az EU-ban várhatóan 470 millió polgár fog élni, és mindegyiküknek ugyanazt a magas szintű érdekvédelmet kell biztosítani - tette hozzá a biztos.

Márciusban nyilvánosságra hozott felmérési eredmények szerint az uniós fogyasztóknak csupán 31 százaléka gondolja úgy, hogy jogai védve vannak, ha egy másik tagállamban vásárol. A saját országban történő vásárlás esetén 56 százalékos ez az arány.