Visszaesett az idegenforgalom bevétele

Napi Online
2002.05.08. 11:37
Az év első három hónapjában 866 ezer vendég 2,3 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldi vendégek forgalma 4, a belföldi 3 százalékkal gyarapodott az előző év hasonló időszakához képest - jelentette a KSH.

A Magyar Nemzeti Bank előzetes fizetésimérleg-adatai szerint az idegenforgalomból 696 millió euró devizabevétel származott, ami forintban számítva közel 17 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az első negyedévben a külföldi vendégek 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, több mint a felét Budapesten. Országosan a külföldi vendégéjszakák 66 százaléka az Európai Unióból érkezett vendégekre jut. A 487 ezer belföldi vendég ez idő alatt 1,1 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az egycsillagos szállodákat kivéve minden szállástípusban bővült a belföldivendég-forgalom. Január-március során a szállodák átlagosan 35 százalékos, az előző év azonos időszakához hasonló szobafoglaltsággal működtek. A kereskedelmi szálláshelyek március végéig 12,4 milliárd forint szállásdíjbevételt könyvelhettek el, további 7,6 milliárd forint bevétel származott a szálláshelyek üzemeltetésében lévő több mint 1200 vendéglátóegység tevékenységéből.

Az egyéb szolgáltatások 5,6 milliárd forint - a tavalyinál 15 százalékkal több - bevételt eredményeztek a szálláshelyeknek. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban a január-márciusi időszakban az árak 11 százalékkal növekedtek. Az év első három hónapjában 5,4 millió, a tavaly ilyenkorinál 4 százalékkal kevesebb külföldi látogató érkezett az országba. Az első negyedév során 2,4 millió magyar határátlépést regisztráltak, ami összességében 3 százalékos növekedést jelent.