Katasztrofális évet zárt a japán NTT

MTI
2002.05.14. 10:17
A Nippon Telephone and Telegraph Corp. (NTT) 812,17 milliárd jen veszteséget szenvedett el a márciussal zárult pénzügyi évben. Az eredményt külföldi beruházások egyszeri leírása és az elbocsátások költségei rontották. A veszteség a legnagyobb a cég történetében.

A leírt tételektől megszabadulva az NTT a mostani pénzügyi évben már nyereségre számít. Előrejelzése szerint 11,97 ezermilliárd jen értékesítési árbevételből 361 milliárd jen adózott nyereséget ér majd el. Az elmúlt évben az NTT 11,68 ezermilliárd, azt megelőzően pedig 11,41 ezermilliárd jen forgalomra tett szert.

Az elmúlt években az NTT költséges külföldi beruházásokba és felvásárlásokba fogott, hogy a gyorsan bővülő távközlési piacokon is megvesse a lábát, mivel a hazai, japán piac a telítettség felé halad.

Az NTT részvénye 48 százalékot veszített az elmúlt évben, de a decemberben elért valaha legalacsonyabb árfolyamához képest már 30 százalékot javult, mivel a kemény leírások megnyitották az utat a nyereséges gazdálkodás előtt.

Az NTT 100 milliárd jent különített el saját részvényeinek visszavásárlására, ez a forgalomban lévő részvények 1,3 százalékának a felvásárlására lesz elegendő. Az NTT a vásárlással a tőzsdei túlkínálatnak kíván elébe menni, a kormány ugyanis 46 százalékos NTT-részesedésének folyamatos értékesítésére készül.