Ideje elgondolkodni az EBRD felszámolásán?

MTI
2002.05.21. 12:36
A német kormány pénzügyi államtitkára szerint időszerű elgondolkodni az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) majdani felszámolásán, mivel lényegében már betöltötte küldetését, de a bank bezárása a szakember szerint is csak hosszú évek múlva válhat esedékessé.

Caio Koch-Weser erről az EBRD bukaresti közgyűlésén beszélt a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársának. A kedden publikált interjúban a német szakember állást foglalt az ellen, hogy az EBRD újabb és újabb, részben ázsiai országokra terjessze ki a tevékenységét. Kivételként említette Mongóliát.

Az EBRD-t annak idején azzal a céllal alapították, hogy segítse a kelet-európai országok gazdasági átalakulását. Ezt a feladatát sikerrel fogja teljesíteni, mihelyst a kelet-európai térség államaiban lezárult az áttérés a piacgazdaságra. Az EBRD nem válhat olyan "fejlesztési bankká", amelynek elsődleges feladata a szegénység elleni küzdelem - mondta Koch-Weser.

Szavai szerint a jelenlegi évtized második felében lehetne megtartani az EBRD megszüntetéséről folyó vitát. A bank tényleges bezárása azonban csak jóval 2010 után válna időszerűvé. Ha azonban akkor sem szüntetnék meg az EBRD-t, az intézmény hosszú távon vetélytársává válhatna a Világbanknak vagy regionális fejlesztési bankoknak, ami konfliktusokat eredményezhet - vélekedett a német pénzügyi államtitkár.