A brit exportőrök többsége támogatja az euró bevezetését

euractiv.hu
2002.05.22. 14:16
A brit exportőrök több mint fele támogatja Nagy-Britannia csatlakozását az eurózónához. A jelenleg a font euróval szembeni magas árfolyama miatt veszteségeket elszenvedő szigetországi exportőrök számára az euró bevezetésével megszűnne az árfolyamkockázat az eurózóna országaival folytatott kereskedelemben.

A DHL International által végzett felmérés szerint az 1000 megkérdezett exportőr 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az euró bevezetése kedvező hatással lenne üzleti lehetőségeire. Tavaly márciusban az euró támogatottsága e körben még csak 43 százalékos volt. Az eurókészpénz év elejei bevezetése óta folyamatosan növekszik a közös európai valuta népszerűsége. A brit exportőrök véleményét negyedévente felmérő DHL International idén márciusi felmérésekor már 52 százalék támogatta az euró bevezetését.

Nem csoda, hogy a brit exportőrök nem bánnák az eurózónához való csatlakozást. Az elmúlt években ugyanis a fontárfolyam erőssége az elszámolásokban már 1999-től létező euróval szemben komoly veszteségeket okozott. Az euró bevezetése megszüntetné az eltérő valuta miatt jelentkező árfolyamkockázatot az eurózóna országaival folytatott kereskedelemben. Szakértők szerint a font az euró utóbbi időben tapasztalható erősödése ellenére is még mindig hat százalékkal erősebb az euróval szembeni "egészséges árfolyamnál".

Mint ismert, számos gazdasági szakértő szerint a túl erős fontárfolyam a valutaunióhoz való csatlakozás komoly akadálya, és ezért az euró bevezetésének megkönnyítésére szükségesnek tartják a font gyengülését.