Antiszemita bankárné?

euractiv.hu
2002.05.30. 14:21
A holland zsidók szövetsége antiszemitizmus vádja miatt feljelentést tett az Európai Központi Bank elnökének, Wim Duisenbergnek a felesége ellen. Az ok: Gretta Duisenberg antiszemita kijelentést tett, amikor szomszédjaival a házára kitűzött palesztin zászlóról vitázott.

Gretta Duisenberg a palesztinokkal való szolidaritás jeléül amszterdami házuk balkonjára palesztin zászlót tűzött ki. Duisenbergné azért tette ki hat hete a palesztin lobogót, mert "szomorú és mérges" a palesztinok helyzete miatt. Szerinte férje nem bánja egyéni akcióját. "Természetesen megvitattam a kérdést férjemmel, aki úgy véli, hogy kifejezhettem véleményemet. Nem én vagyok az EKB elnöke" - idézi a bankár feleségét a Parool című holland lap.

Duisenbergék zsidó származású szomszédjai kifogásolták a palesztin zászló kihelyezését, mire állításuk szerint Gretta Duisenberg azt a kijelentést tette, hogy "a palesztinok elnyomásáért a gazdag zsidók felelősek". A felperesek ügyvédje szerint az állítás az antiszemitizmus klasszikus esete.