A Mol-Slovnaft páros is vevő lehet az Aral-kutakra

Napi Online
2002.05.31. 09:41
Úgy tűnik, a Molt és a Slovnaftot is érdekli az Aral-kutak megvásárlása. A British Petroleum tulajdonában levő 800 németországi, 58 magyarországi és 11 szlovákiai Aral-benzinkút eladásának szándékáról a Népszabadság számolt be az elmúlt napokban, megemlítve a Molt is a potenciális vevők között.

A NAPI Gazdaság kérdésére Felkai György kommunikációs igazgató elmondta, hogy az ajánlatkérésre vonatkozó felhívást ők is megkapták. A Moltól megszokott óvatossággal ehhez csak annyit tett hozzá, hogy a Mol nagy figyelemmel vizsgálja az ajánlatot.

A Slovnaft vezérigazgatója, Vratko Kassovic már konkrétabban fogalmazott. Kijelentése szerint a Slovnaft megvásárolná a szóban forgó 11 szlovákiai Aral-kutat. Hozzátette azonban, hogy az ügylethez a szlovák versenyhivatal hozzájárulása is kell, hiszen a cég 316 kútjával abszolút piacvezető. A második helyen álló OMV csupán 64 kúttal rendelkezik.

A Mol esetében vélhetően szintén kellene ilyen hozzájárulás, a magyar olajcég ezt azonban itthon valószínűleg sokkal könynyebben megkaphatná. A kutakért persze a nagy nemzetközi cégek is versenybe szállhatnak, különösen a 800 németországi kút miatt. Ráadásul szakértők már a nagy orosz olajcégek aktív fellépését is várják, hiszen köztudott, hogy mind a Lukoil, mind a Jukosz dédelget közép-európai terjeszkedési terveket.