Argentin gazdasági felforgatók

MTI
2002.05.31. 12:15
Az argentin szenátus hatályon kívül helyezte a "gazdasági felforgató tevékenységről" szóló vitatott törvényt, és ezzel eleget tett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelprogramjainak felújításához szabott egyik fontos feltételnek.

A szavazást Eduardo Duhalde elnök sikerként könyvelheti el, mert a kudarc a lemondását vonhatta volna maga után. A kormányzó peronisták csak akkor érték el a többséget, amikor egy szavazni nem kívánó ellenzéki szenátornő elhagyta az üléstermet. A törvényhozónő távozásával szavazategyenlőség állt be, és Juan Carlos Maqueda felsőházi elnök voksa döntött.

Az ezzel érvénytelenített, még 1974-ből származó törvény alapján a mostani argentin válság során eljárásokat indítottak több banki és vállalati vezető ellen, akiket a tőkekimenekítéshez nyújtott segítséggel és más pénzügyi bűncselekményekkel gyanúsítottak.

Az IMF és a nemzetközi pénzügyi központok azért bírálták a törvényt, mert meggyőző bizonyítékok nélkül, pusztán feltételezések alapján is büntetőjogi következményekkel fenyegeti a gyanúsítottakat. Ez rontja a jogbiztonságot, és gátolja a külföldi befektetéseket.

A törvény hatályon kívül helyezésének ellenfelei viszont azzal érveltek, hogy a tőkekimenekítésért és a takarékbetétek elolvadásáért felelős tisztségviselők nem úszhatják meg büntetlenül. Ezeket a bűncselekményeket azonban más argentin törvények is büntetik, igaz, kevésbé szigorúan - írta kommentárjában a német dpa hírügynökség.