Halászdráma és -botrány az EU-ban

euractiv.hu
2002.05.31. 13:04
Az Európai Bizottság által javasolt halászati reformterv többek között az EU halászhajó-állományának leépítését írja elő. Brüsszel számításai szerint Svédországban a halászhajók 49, Dániában pedig 27 százalékát kellene kivonni a forgalomból. A skandináv országok drasztikus mértékű kapacitáscsökkentésével szemben Spanyolországnak csak a hajók 9 százalékát kellene kiselejteznie - írja a Politiken című dán lap.

Az Európai Parlament halászati bizottságának elnöke, Struan Stevenson szerint a Bizottság által javasolt számok azt mutatják, hogy a spanyol kormány nyomásgyakorlása sikerrel járt.

Mint ismert, nagy botrány alakult ki Brüsszelben abból, hogy olyan levelek kerültek elő, amelyek bizonyították: a spanyol kormány arra utasította a Bizottság spanyol alelnökét, Loyola de Palacio asszonyt, hogy Madrid érdekeinek megfelelően befolyásolja a halászati politika tervezett reformját. A spanyol befolyásolás gyanúja felvetődött a mezőgazdasági biztos, Franz Fischler esetében is.

Ha a vádak bebizonyosodnak, akkor Spanyolország megsértette az EU Szerződését, amely kizárja, hogy a tagállamok befolyást gyakoroljanak a Bizottságra. Az Európai Parlament ennek megfelelően már azt fontolgatja, hogy külön vizsgálóbizottságot állít fel az ügy feltérképezésére.