Natália
-3 °C
7 °C

Halászdráma és -botrány az EU-ban

euractiv.hu
2002.05.31. 13:04
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Európai Bizottság által javasolt halászati reformterv többek között az EU halászhajó-állományának leépítését írja elő. Brüsszel számításai szerint Svédországban a halászhajók 49, Dániában pedig 27 százalékát kellene kivonni a forgalomból. A skandináv országok drasztikus mértékű kapacitáscsökkentésével szemben Spanyolországnak csak a hajók 9 százalékát kellene kiselejteznie - írja a Politiken című dán lap.

Az Európai Parlament halászati bizottságának elnöke, Struan Stevenson szerint a Bizottság által javasolt számok azt mutatják, hogy a spanyol kormány nyomásgyakorlása sikerrel járt.

Mint ismert, nagy botrány alakult ki Brüsszelben abból, hogy olyan levelek kerültek elő, amelyek bizonyították: a spanyol kormány arra utasította a Bizottság spanyol alelnökét, Loyola de Palacio asszonyt, hogy Madrid érdekeinek megfelelően befolyásolja a halászati politika tervezett reformját. A spanyol befolyásolás gyanúja felvetődött a mezőgazdasági biztos, Franz Fischler esetében is.

Ha a vádak bebizonyosodnak, akkor Spanyolország megsértette az EU Szerződését, amely kizárja, hogy a tagállamok befolyást gyakoroljanak a Bizottságra. Az Európai Parlament ennek megfelelően már azt fontolgatja, hogy külön vizsgálóbizottságot állít fel az ügy feltérképezésére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.