Egyre több vegyszer a zöldségekben

MTI
2002.05.31. 14:29
Az Európai Parlament felhívta az Európai Bizottságot, hozzon erélyesebb intézkedéseket a gyomirtók és más növényvédőszerek zabolátlan használatával szemben, mert a friss zöldség, gyümölcs és gabona összetételében egyre jobban emelkedik a vegyszerek aránya.

Belgiumban különösen érzékenyen reagált a kormány és a sajtó, mert a legfrissebb uniós felmérések szerint itt a legrosszabb a helyzet. Az EU 15 tagja közül Belgiumban a zöldség, gyümölcs, gabona 8,6 százaléka a megengedettnél magasabb mértékben tartalmazza a növényvédő vegyszerek nyomait, ami árt nemcsak a fogyasztók egészségének, hanem a talajvízek állapotát is rontja.

A Belgiumban megvizsgált minták közül a narancs 97, a körte 84, a saláta 65 százalékában mutatható ki vegyszerek jelenléte, és a vegyszerezettség mértéke állandóan emelkedik.

Magda Aelvoet közegészségügyi miniszter kijelentette, hogy egyes növényvédő szereket be fog tiltani, mások használatát erősen korlátozni akarja. A miniszterasszony szerint a vegyszertartalom nem annyira a fogyasztók egészségét, inkább a környezet állapotát fenyegeti, elsősorban a talajvizek minőségét.