A Nasdaq Európában terjeszkedne

MTI
2002.06.03. 13:07
Erős versenytárssal kell számolnia a frankfurti értéktőzsdét üzemeltető Deutsche Börse AG-nek. A hétfői The Wall Street Journal Europe szerint az amerikai elektronikus tőzsde, a Nasdaq és három német nagybank közel van egy új, elektronikus kereskedelmi platform megalakításához.

A lap úgy tudja, hogy a Commerzbank és a Dresdner Bank már szóban beleegyezett, hogy csatlakozik a Nasdaq-Europe-hoz és partnereihez, a berlini és a brémai regionális tőzsdéhez. A Hypovereinsbank - a Bank Austria anyavállalata - is jelezte érdeklődését, előbb azonban a müncheni értéktőzsde alternatív javaslatát vizsgálja.

A lap szerint a döntés legkésőbb június végéig meglesz. Addig a Nasdaqhoz el kell juttatni a részvétel írásos megerősítést. A Nasdaq javaslata szerint a tőzsde jövő év januárjában indulna.

Az alternatív tőzsdén kezdetben háromszáz amerikai és német részvényt jegyeznének, ezt később háromezerre növelnék. A bankok szerepe a megfelelő likviditás biztosítása, hogy a piac a kezdeti szakaszban életképes és elég vonzó legyen a magánbefektetők számára. A Nasdaq-Europe-nak az új tőzsdében 50 százalékos, a bankoknak, a berlini és a brémai regionális tőzsének egyaránt 10-10 százaléka lenne.