Parlamenti csörte az árfolyamnyereség-adóról

Napi Online
2002.06.05. 08:55
Boros Imre MDF-es képviselő, a korábbi kormány PHARE-minisztere tegnapi - a kérdésben való jártasságról nem túl nagy bizonyságot adó - parlamenti interpellációjában sérelmezte, hogy a külföldi cégeknek, illetve a külföldi befektetőknek kedvezne a "tőzsdei nyereségadó" tervezett megszüntetése.

László Csaba pénzügyminiszter válaszában a felvetést cáfolva kifejtette, a tervezett intézkedés a magyar kisbefektetőket fogja előnyösebb helyzetbe hozni, mivel a külföldi érdekeltségű társaságok és magánszemélyek eddig is jobbára külföldön adóztak. Az Országgyűlés elfogadta a miniszter válaszát.

Máté Dániel, a PM szóvivője a NAPI Gazdaság kérdésére elmondta, a 2000. december vége előtti szabályozás sem általában a tőzsdei nyereségeket vonta ki az adózás alól, csupán az adótőkeszámlán tartott értékpapírok árfolyamnyereségére érvényesült 0 kulcsos adó. Adótőkeszámlát pedig csak magyar adóalany nyithat, a társaságok tőzsdei nyeresége többi eredményükkel együttesen adózik.

A szóvivő utalt arra, hogy az adótőkeszámlákon elért árfolyamnyereség adóztatása az utóbbi másfél évben nem váltotta be a hozzá fűzött pénzügyi reményeket, ugyanakkor a tőkepiac részesedése erőteljesen csökkent a magánszemélyek megtakarításaiban, ez is hozzájárult a BÉT utóbbi években tapasztalt mélyrepüléséhez. Az új kormányzat azt várja a korábbi helyzet visszaállításától, hogy további lakossági források áramolnak a tőkepiacra, amely közvetve a tőzsdére készülő magyar középvállalatok finanszírozási esélyeit is javíthatja.