Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Parlamenti csörte az árfolyamnyereség-adóról

Napi Online
2002.06.05. 08:55
Boros Imre MDF-es képviselő, a korábbi kormány PHARE-minisztere tegnapi - a kérdésben való jártasságról nem túl nagy bizonyságot adó - parlamenti interpellációjában sérelmezte, hogy a külföldi cégeknek, illetve a külföldi befektetőknek kedvezne a "tőzsdei nyereségadó" tervezett megszüntetése.

László Csaba pénzügyminiszter válaszában a felvetést cáfolva kifejtette, a tervezett intézkedés a magyar kisbefektetőket fogja előnyösebb helyzetbe hozni, mivel a külföldi érdekeltségű társaságok és magánszemélyek eddig is jobbára külföldön adóztak. Az Országgyűlés elfogadta a miniszter válaszát.

Máté Dániel, a PM szóvivője a NAPI Gazdaság kérdésére elmondta, a 2000. december vége előtti szabályozás sem általában a tőzsdei nyereségeket vonta ki az adózás alól, csupán az adótőkeszámlán tartott értékpapírok árfolyamnyereségére érvényesült 0 kulcsos adó. Adótőkeszámlát pedig csak magyar adóalany nyithat, a társaságok tőzsdei nyeresége többi eredményükkel együttesen adózik.

A szóvivő utalt arra, hogy az adótőkeszámlákon elért árfolyamnyereség adóztatása az utóbbi másfél évben nem váltotta be a hozzá fűzött pénzügyi reményeket, ugyanakkor a tőkepiac részesedése erőteljesen csökkent a magánszemélyek megtakarításaiban, ez is hozzájárult a BÉT utóbbi években tapasztalt mélyrepüléséhez. Az új kormányzat azt várja a korábbi helyzet visszaállításától, hogy további lakossági források áramolnak a tőkepiacra, amely közvetve a tőzsdére készülő magyar középvállalatok finanszírozási esélyeit is javíthatja.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!