Az egykori szépségkirálynő népszerűsíti a japán jenkötvényeket

MTI
2002.06.06. 08:05
A japán pénzügyminisztérium a tíz évvel ezelőtti, ma is rendkívül népszerű Miss Japant kérte fel a japán szuverén jenkötvények népszerűsítésére. A tárca azt reméli, hogy a 30 éves Fudzsivara Norika színésznő, az 1992-es szépségkirálynő rábírja az adósságvásárlásra az ettől eddig meglehetősen idegenkedő hazai kisbefektetőket.

Az egyhónapos hirdetési kampányra 350 millió jent - 2,8 millió dollárt - szán a kormány; ez az egész éves kötvénynépszerűsítési költségkeret fele. Jelenleg a piacon forgó szuverén jenkötvényeknek alig 2,5 százaléka van hazai kisbefektetők kezén.

A kedvcsinálás annál is inkább időszerű, mivel a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő múlt héten sorolta egyszerre két fokozattal lejjebb, A2-es szintre a hosszú futamú szuverén japán beladósságot az addigi Aa3-ról. A hitelminősítő a hatalmas és várhatóan tovább növekvő belső adósságra hivatkozott.

A japán kormány adóssága az idei első negyedév végén 436 ezer milliárd jen (3511 milliárd dollár) volt, az 1995-ös szint csaknem kétszerese - írta a Reuters. A Moody's által Japánnak adott új beladósság-osztályzat rosszabb például Botswanáénál.