Nehezen megy az adósságcsökkentés a Deutsche Telekomnak

MTI
2002.06.07. 11:19
A Deutsche Telekom a második negyedévben nem tudja számottevően csökkenteni adósságát az osztalékfizetés miatt. - Nem lesz jelentős haladás az adósságcsökkentésben - idézte a német távközlési vállalat pénzügyi igazgatóját, Karl-Gerhard Eicket a Financial Times Deutschland.

A második negyedévben a Deutsche Telekom 1,6 milliárd eurót fizet ki osztalékra, és ez igen "megfeszíti" a cég költségvetését - mondta a pénzügyi vezető.

A távközlési cég jövő év végére 50 milliárd euróra akarja csökkenteni adósságát, amely április végén 66,4 milliárd euró volt, a március végi 67,2 milliárd után.

A Deutsche Telekom adóssága az előző két év terjeszkedése, cégfelvásárlásai és a harmadik generációs mobilkoncessziók költsége miatt duzzadt fel. A vállalat eredetileg év végére 50 milliárd euróra kívánta csökkenteni adósságát, ezt az adósságcélt azonban márciusban egy évvel elhalasztotta, miután kiderült, hogy egyes bevételi források - vagyonértékesítések - nem érhetők el időben.

A halasztás miatt a nemzetközi hitelminősítők leértékelték a Deutsche Telekomot, spekulatív közeli szintre, megdrágítva számára mind az adósságfinanszírozást, mind az új hiteleket. Emiatt több minősítő rontotta a Matáv besorolását is.