Ambrus
-7 °C
3 °C

A tagjelölt országokban a heti átlagos munkaidő csaknem 44 óra

euractiv.hu
2002.06.07. 12:12
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Európai Unió tagjelölt országaiban a munkaerőpiaci struktúrák jelentős mértékben eltérnek az uniós tagállamokban tapasztalhatóktól. A belépésre várakozóknál jóval magasabb a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya, viszont kevesebben dogoznak a szolgáltatásban, és kisebb a részidős munka aránya, mint az EU államaiban.

Emellett a tagjelölt országokban a munkavállalók átlagosan heti öt órával dolgoznak többet, mint az EU területén élők - áll az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javítására elnevezésű szervezet felmérésében. Az európai uniós szervezet kutatása szerint a tagjelölt országokban a heti átlagos munkaidő 43,61 óra szemben az uniós tagállamok 38,25 órás átlagával.

A tagjelölt országokban jóval magasabb a mezőgazdaságban foglalkoztatott aktív népesség aránya, mint az EU-ban (21, illetve 5 százalék). A szolgáltatásban pedig az uniós foglalkoztatottak 66 százaléka dolgozik szemben a tagjelölteknél mért 47 százalékkal - írja a felmérést ismertető EUbusiness.com.

Az EU-hoz csatlakozni szándékozó országokban a nők valamivel nagyobb arányban vállalnak munkát, mint az Unióban (46, illetve 42 százalék). A részidős munka viszont kevésbé elterjedt a közép- és kelet-európai országokban az uniós szinthez képest (7, illetve 17 százalék).

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.